Serverclicks zijn kliks of opens die niet door een persoon zijn gedaan maar door een server (ook wel botclick genoemd). Vaak is dat een dienst zoals een anti-spamfilter die controleert of de link uit de nieuwsbrief wel betrouwbaar is.
Je ziet dit terug in de open en klik-statistieken en zijn te herkennen aan zeer veel link-kliks of opens direct na verzending en van verschillende IP adressen. Daaraan kun je zien dat dit niet door een persoon is gedaan.
Zo’n anti-spam filter (bijvoorbeeld die van Gmail) klikt op één of meerdere links die de filter verdacht vindt en bepaalt mede aan de hand daarvan of de mail in de inbox of spamfolder komt.
De positieve kant hieraan is natuurlijk dat de inbox schoon blijft en beschermt de ontvanger tegen malafide mails. De keerzijde is dat het de statistieken overhoop gooit en geen juist beeld meer geeft van het aantal kliks en opens. De kliks worden immers gemeten terwijl deze niet door een persoon zijn gedaan.
Dit type kliks is alles behalve nieuw. Alle emailmarketing providers hebben hier mee te maken.
Elke mailbox provider (zoals Gmail, Ziggo, Yahoo of Hotmail) heeft haar eigen regels die bepalen of de link-check moet worden uitgevoerd of niet. Sommige providers klikken sowieso alle links, andere slechts enkele. Ze laten de check afhangen van bijvoorbeeld de server reputatie van waaraf wordt gemaild. Of de reputatie van het afzenddomein.
Omdat er steeds meer phishingmails worden verstuurd door spammers worden er steeds meer van dit soort checks gedaan en wordt het een steeds grotere uitdaging de mailboxen van subscribers schoon te houden.
Hoe kan ik deze serverkliks voorkomen?
Er zijn echter manieren om ervoor te zorgen dat de ontvangende server de link check minder snel zal uitvoeren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kwaliteit van de mailinglijst. Zorg er dus voor dat je stopt met mailen naar inactieve adressen (adressen die al lang niet hebben geklikt op geopend).
Check ook de content van de mailings. Loop de linkjes na en de reputatie van de pagina’s waarnaar wordt gelinkt. Nóg beter is om alleen maar de linken naar content die op de website staat van de afzender.
Verder is het slim om de ontvanger aan te sturen op het toevoegen van het afzendadres aan de ‘veilige lijst’. Bijvoorbeeld in de bevestigingsmail als iemand zich aanmeldt. Je kunt bijvoorbeeld linken naar de dynamische tag %%vcard%% waardoor er een V-card wordt gedownload waardoor een subscriber het afzendadres als contact kan toevoegen aan het adresboek. Hiermee geeft de subscriber aan de afzender te vertrouwen en hoeft een link-check minder snel te worden uitgevoerd.
Het wordt dus steeds belangrijker om je aan de regels te houden om te voorkomen dat deze check wordt uitgevoerd maar het 100% voorkomen van deze check is niet mogelijk helaas.
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.